logo
 
banner
 

Kirsten Boie

Ladda hem högupplöst bild – klicka här

Kirsten Boie föddes 1950 i Hamburg. Efter språkstudier och en doktorsavhandling inom litteraturvetenskap arbetade hon mellan åren 1978 till 1983 som lärare. Idag är Boie en av Tysklands mest ansedda barn- och ungdomsbokförfattare.

Redan hennes första bok, Paule ist ein Glücksgriff (1985), blev en stor succé. Den nominerades till Deutscher Jugendliteraturpreis och upptogs på hederslistan till Österreichischer Staatspreis für Kinder- und Jugendliteratur. Boken utsågs också till Månadens bok av Deutsche Akademie für Kinder- und Jugendliteratur.

Den första bok av Boie som kom ut på Berghs Förlag var Matilda på popkonsert (1995), därefter har ett stort antal av hennes böcker översatts till svenska. Bland de mest kända är böckerna om Matilda, berättelserna om marsvinet King-Kong och bilderböckerna om Julius.

Det har sagts om Kirsten Boie att hon skriver på ett sätt som inte lämnar något tvivel om vems sida hon står på. Hennes personporträtt är trovärdiga och sympatiska och kanske är det därför hennes böcker har blivit sådana framgångar. Bland annat har Boie flera gånger varit representerad när Bokjuryn har valt bästa bok för 7-9 åringar.

Sagt om Kirsten Boie:

- "Matilda tokig i hästar är en berättelse som innehåller många starka känslor och är dessutom lättläst och tilltalande illustrerad med pigga teckningar på varje uppslag." Uppsala Nya Tidning

- "På ett språk som är tillgängligt för barn som nyss lärt sig läsa berättas inlevelsefullt om Matildas vardagsliv. Barn i lågstadieåldern kan säkert lätt identifiera sig med Matilda, när hon blir osams med sin bästis, när hon skäms för sin pinsamma mamma etc." BTJ

Om Julius och monstret: - "Hela berättelsen har en positiv och tröstande ton." DN

Foto: (c) Uwe Toelle

 Titlar av Kirsten Boie utgivna på Berghs förlag:
 
     
 


Berghs Förlag AB, Box 45084, 104 30 Stockholm. Tel: 08-31 65 59. E-post: info@berghsforlag.se