logo
 
banner
 

Eva Ibbotson

Ladda hem högupplöst bild – klicka här

 

Eva Ibbotson 1925 - 2010.

Eva Ibbotson föddes i Wien och hon kom till England med sin familj under andra världskriget. Innan Ibbotson blev författare på heltid arbetade hon som forskare, universitetslektor och lärare.

Ibbotsons populära barnböcker handlar ofta om spöken och häxor och de är både humoristiska och spännande. Hennes judiska bakgrund låg bakom det stora engagemanget för minoriteter, för människor som är förföljda i grupp eller som individer. "Det är inte häxor, spöken eller magi som är onda. Det är vanliga människor som Eichmann, Himmler eller vakterna på koncentrationslägren." (Eva Ibbotson, Föräldrar & Barn 3/91). Därför är hennes figurer alltid skildrade med kärlek och ömsinthet. "Mina hjältar gör ofta allt fel, som så många av oss. Jag tycker om människor som gör fel. Däremot tycker jag riktigt illa om alla som tycker att de gör allt rätt och vill bestämma över andra människor." (Eva Ibbotson, Lyckoslanten 3/91). Hos släktingar och vänner hittade hon egenskaper och karaktärsdrag att utrusta sina karaktärer med och idéer till handlingen hittade hon där hon själv minst anade det!

Eva Ibbotsons populära böcker har tilldelats och nominerats till ett flertal priser. Bland annat nominerades Häxtävlingen (utgiven på Berghs 1990) till brittiska Carnegie-medaljen 1979, Magic Flutes fick pris för Bästa romantiska roman i England 1983 och School Library Journal utsåg 1998 Hemligheten på perrong 13 (Berghs 1994) till en av årets bästa böcker.

 Titlar av Eva Ibbotson utgivna på Berghs förlag:
 
     
 


Berghs Förlag AB, Box 45084, 104 30 Stockholm. Tel: 08-31 65 59. E-post: info@berghsforlag.se